Paradicsom almája
Eredetileg ez a magyar neve, csak idővel lemaradt az alma. Amennyire hétköznapi, annyira fura ez a bogyó. Kezdve azzal, hogy az sem egyértelmű, mi a fene, gyümölcs vagy zöldség? És mi köze a paradicsomhoz? Ez akkor lenne logikus, ha chili paprikát meg pokol (almájának) neveznénk. De nem. Talán azért, mert kezdetben afrodiziákumnak vélték, és a bűnbocsánatot vásárolt eleink nem a szférák zenéjét várták odaát végső jutalmul a befektetésükért, hanem az angyalokkal való pajzánkodást? Csak egy megjegyzés, az első paradicsomok még sárgák voltak. Alapvetően mérgezőnek tartották jó hosszú ideig, csak Itália szegényei jöttek rá ízletes és egészséges voltára. Pusztán azért, mert nem óntányérokat használtak, mint a gazdagok, amelyből a paradicsom savja mérgező vegyületeket oldott ki, hanem fatányérokat. Nem ez az első példa arra, hogy a luxus beteggé tesz, gondoljunk csak az őrült római császárokat termelő ólomcukorra, a japán császári családot tizedelő hántolt rizsre. És végül ott van az egyik legfontosabb kérdés, szabad-e paradicsomot tenni a halászlébe és a pörköltbe? Én szoktam…
Hogy tetszett?
Kattints a megfelelő csillagra!
Eddig nem érkezett rá szavazat! Legyél Te az első!