Állatok,  Fotók, videók

A nevadai atomrobbantások teremtették a viperagyíkokat?

5 nyugtalanító kérdés, 5 válasz a gilákról

Gila vagy viperagyík (Heloderma suspectum)

Csak a kígyók mérgesek, a siklók nem, a gyíkok aztán végképpen nem, mert azoknak van lábuk – nagyjából ennyiből áll egy átlag választópolgár ismerete a csúszómászókról, aggodalmat ébresztve aziránt, hogy vajon milyen háttérismeretek irányíthatják ikszet hagyó kezüket ama döntésük során, amely elvileg a jövőmet is meghatározza. De ahogy a sikló is kígyó, amely akár halálos is lehet, úgy van mérges harapású gyík is, ezek a viperagyíkok.

Nem sok állat van, amely nevében is szörny, a viperagyík pedig pont ilyen, az angol neve ugyanis gila monster. Eredeti ejtés szerint tehát hila, bár ahogy magyarul a Mexikót sem Mehikónak mondjuk, ahogy kellene, így maradok a gilánál.

De félre a nyelvészkedéssel, jöjjenek a kérdések a gilákról!

Milyen név az, hogy gila? Honnan kapta?
A Colorado-folyóba ömlő Gila-folyóról kapta az elnevezését, amely keresztülszeli az élőhelyét. Ez a terület full vadnyugat, ezért is tűnik fel ez a gyík sűrűn a westernfilmekben, például a Sierra Madre kincse moziban emelte a drámai hatást.

Agresszív állat-e a gila?
A gila nem vadászik emberekre, se bosszúból, se nyereségvágyból. Tehát csak akkor harap, ha cseszegetjük, de akkor a lomha alapmozgásához képest igen gyorsan odakaphat… Tehát alapvetően nem agresszív állat.

Miért ilyen vastag ezt a gyík?
A sivatagi, félsivatagi élőhellyel jár, hogy fel kell készülni az ínséges időszakokra. A farkában zsírt raktároz, és a lehető legkevesebb ideig aktív, a forró nappalokat hasadékokban, üregekben tölti, így hosszú hónapokig is képes elleni táplálék nélkül.

Valóban olyan erős a mérge, hogy még a lehelete is halálos?
A harapása a beszámolók szerint valóban fájdalmas, már ömmagában is, mert durván nagy és hegyes fogai vannak. Az alsó állkapcsában lévő mirigyekből kifolyó neurotoxin pedig sokoldalúan rombolhat a szervezetünkben, ha elegendő jut át – és elegendő jut át, mert szájzáras a harapása. Habár tehát fájdalmas, ritkán végzetes a mérge – igaz, pont 2024-ben történt egy haláleset a harapása következtében. Viszont, hogy képes a leheletével is mérgezni, az színtiszta hülyeség.

Mit esznek a gilák?
Se cowboyokat, se indiánokat, se más identitásukra büszke embereket, se statisztikai migránsokat nem eszik, viszont kisebb gerinceseket szívesen a fogai közé kap. Például egy egeret is À la carte…

Végezetül, a címben szereplő kérdésre a válasz:
NEM!

Hogy tetszett?

Kattints a megfelelő csillagra!

Átlagérték / 5. Értékelések száma:

Eddig nem érkezett rá szavazat! Legyél Te az első!

Oszd meg, ha tetszett!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .